VanhemmuusPiinaava rintatulehdus

Piinaava rintatulehdus

Rintatulehduksesta voi tulla imettävän äidin painajainen. Parhaiten vaiva pysyy loitolla säännöllisten imetysten ja rintojen huolellisen hoidon avulla. Rintatulehdus on useimmiten ihon pinnalla elävän stafylokokki-bakteerin aiheuttama. Se koskettaa noin 3-6 prosenttia imettävistä äideistä. Ei-imettävällä naisella rintatulehdus on harvinainen. Rintatulehdus voi syntyä myös tiehyttukoksen seurauksena. Tällöin aiheuttaja ei ole bakteeri, vaan maidon pakkautuminen rauhasiin.

Tiehyttukos syntyy, kun maito ei valu tehokkaasti kaikista maitotiehyistä, vaan sitä alkaa valua maitorakkuloista ympäröiviin kudoksiin. Kudokset turpoavat, ja rintaan saattaa kohota selvästi havaittava patti. Tiehyttukoksen aiheuttama rintatulehdus ei aina nosta kuumetta, ja oireet ilmaantuvat hitaasti. Bakteeriperäinen rintatulehdus sen sijaan nostaa lähes aina kuumeen, ja oireet voivat edetä ärhäkästi, jopa muutaman tunnin aikana.

Rintatulehduksen ehkäisy

Rintatulehdusta voi ehkäistä muistamalla kaksi asiaa: rintojen tyhjennys tiheästi imettämällä ja rintojen säännöllinen hoito. Imetysvälit kannattaa siten pitää lyhyinä myös lomien ja matkojen aikana, ja imetyksen rajoittamista kannattaa välttää. Rintojen hoito puolestaan ehkäisee haavaumien syntymistä. Ne mahdollistavat ihon pinnalla elävien, normaalisti harmittomien, bakteerien pääsyn maitotiehyihin. Jos näin käy, edellytykset tulehdukselle ovat olemassa.

Jos vauvan nälkä ei riitä tyhjentämään rintoja, ne kannattaa tyhjentää pumppaamalla. Arkoja ja kipeitä rintoja voi myös pumpata ennen imetystä, jolloin vauva saa rinnasta helpommin maitoa. Jos imetys tuntuu hankalalta, syy voi olla vauvan imuotteessa, tiukassa kielijänteessä tai imemisasennossa. Neuvolasta saa apua parhaan imemisasennon ja hyvän imuotteen löytymiseen.

Rintatulehduksen oireet

Rintatulehduksen oireet voivat syntyä äkisti, jopa muutamassa tunnissa. Tyypillisimpiä oireita ovat:

  • Tulehtunut rinta kuumottaa ja ”sykkii”, ja se on kosketusarka
  • Tulehtunut rinta on punoittava ja  turvonnut, ja siihen voi nousta pahkura
  • Imetys voi aiheuttaa kovaa kipua
  • Rintatulehdus voi nostaa kuumeen ja tehdä flunssaisen, sairaan olon
  • Tulehtuneeseen rintaan voi ilmaantua kylkiin päin kulkevia, punaisia juovia.

Myös lämpö auttaa rintoja tyhjentymään. Rinnoille voi laittaa lämpimän kääreen, tai niitä voi lämmittää kuumassa suihkussa. Lämmitetystä rinnasta maito heruu helpommin, ja vauvan on vaivattomampi imeä rinta tyhjäksi. Lisäksi rinnan hellä sively ja lypsäminen edistävät maidontuloa. Kylmyys sen sijaan voi vähentää maidon herumista, ja siten vähitellen aiheuttaa tukoksen syntymisen. Rintojen kylmettyminen sinällään ei aiheuta rintatulehdusta.

Rintatulehduksen hoito

Silloin, kun rintatulehdus ei nosta kuumetta, riittää – ainakin ensisijaisesti – pelkkä lepo ja tulehtuneen rinnan säännöllinen tyhjennys. Lisäksi nesteen riittävä juominen ja rintojen lämpimänä pitäminen suihkun ja lämpimien kääreiden avulla edistävät maidontuloa ja rintojen tyhjentymistä, ja siten paranemista. Myös vanhan kansan hoitokeinona tunnettu litistetty kaalinlehti kipeällä rinnalla saattaa helpottaa oireita. Mikäli rinta heruu huonosti tai siinä on hankala piimäkokkare, kannattaa kokeilla ns. kuumapullotekniikkaa.

Rinnan tyhjentäminen lämminpullotekniikalla

Tarvitset: leveäsuisen lasipullon tai karahvin, patakintaat, kiehuvaa vettä

Tee näin: Kaada puhdas lasipullo täyteen kiehuvaa vettä ja anna pullon kuumentua hetken aikaa. Kaada vesi pois ja viilennä pullon suuosa kylmän, juoksevan veden alla. Muista patakintaat kuumaa pulloa käsitellessäsi! Paina pullon suuosa tiiviisti ihoa vasten nännin ympärille. Rentoudu ja  katsele vaikka telkkaria. Hetken päästä kuuman pullon muodostama alipaine imaisee rinnanpään syvemmälle pulloon ja käynnistää herumisen. Puhtaaseen pulloon heruneen maidon voit tarjota vauvalle.

Yli vuorokauden kestävä kova kuume on sen sijaan merkki siitä, että antibioottikuuria tarvitaan. Useimmiten kuuri määrätään noin kahdeksi viikoksi, joskin oireet alkavat rauhoittua nopeasti muutamassa päivässä. Myös antibioottikuurin aikana suositellaan tiheitä imetyksiä, sillä se helpottaa kipuja ja edistää paranemista. Kovaa kipua voi lievittää myös ibuprofeiinilla. Se laskee tulehdusta, muttei auta parantamaan itse tautia. Rintatulehduksen kanssa ei kannata leikkiä, sillä äityessään se voi aiheuttaa märkäpesäkkeitä ja pahimmillaan rintapaiseen.

Rintatulehdus ja imetys

Normaalisti rintatulehduksessa saa ja pitääkin imettää. Se vähentää tulehtuneen rinnan painetta ja edistää tulehduksen parantumista. Jos kipu on kova, imetyksen voi aloittaa terveestä rinnasta, jolloin maitoa alkaa vähitellen tihkua myös tulehtuneesta rinnasta, ja imettäminen helpottuu. Ainostaan silloin, kun maidon väri muuttuu vihertäväksi tai rusehtavaksi, tulehtuneen rinnan imettäminen kannattaa lopettaa. Väri kertoo siitä, että maidon sekaan on päässyt tulehduksen aiheuttaneita bakteereita.

Artikkeleita

Lisää artikkeleita