VanhemmuusLapsen suojaaminen auringolta

Lapsen suojaaminen auringolta

Porottavan auringon kanssa on syytä olla tarkkana. Vaikka kohtuullisesti nautittuna aurinko tekee hyvää, yliannostuksella ja palamisella on ikävät seuraukset. Vanhemman velvollisuus on huolehtia riittävästä suojauksesta ja taata lapselle varjoisat leikkipaikat.

Kesäkuun lämpöisyys yllätti kaikki,  ja nyt viimeistään nyt on aika varmistaa, että koko perheelle löytyy sopivat aurinkotuotteet. Erityisesti lasten suojaaminen auringolta on erittäin tärkeää, sillä iho muistaa jokaisen palamiskerran, ja lasten iholla toistuvien palamisten jättämät muistijäljet voivat olla kohtalokkaita.

Varjopaikat ja suojaavat vaatteet

Lapsille ensisijainen suoja on aina varjo ja vaatetus. Tämä pätee myös aikuisille. Varjoon kannattaa hakeutua kotimaassa keskikesällä ja keskipäivän aikaan.

Varjoa voi myös kantaa mukana. Rantapäivinä ja hiekkakakkutalkoissa koko perhettä suojaa UV-suojan sisältämä aurinkovarjo. Vesileikkeihin varustaudutaan isolierisellä kesähatulla ja pitkähihaisilla paidoilla. Useissa uinti- ja rantavaatteissa on nykyisin UV-suoja, ja niitä kannattaa ehdottomasti suosia silloin, kun aurinko paahtaa erityisen voimakkaasti. Ne kuivuvat nopeasti, joten sopivat loistavasti rantaelämään ja veneretkiin niin lapsille kuin aikuisille. Aurinkolasien käyttö on hyvä opettaa jo pienelle lapselle, sillä rantaleikeissä vesi ja hiekka vielä lisäävät haitallisen säteilyn määrää.

Suihkeita, puikkoja ja voiteita

Varjon ja vaatetuksen lisäksi lapsi tarvitsee ainakin paljaille ihoalueille aurinkosuojavoidetta. Lapsille suositellaan erityisesti heille suunnattuja, useimmiten hajusteettomia, lisäaineettomia sekä veden- ja hiekankestäviä tuotteita. Usein näissä on myös lapsen herkkää ihoa hoitavia, kosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia. Laajasta valikoimasta kannattaa valita itselle helpoimmat ja lasta miellyttävät vaihtoehdot. Usein tahraamattomat ja helposti levittyvät suihkeet ovat käytännöllisimpiä. Niillä saa lapsen suojattua miltei puolijuoksussa. Puikoilla saa suojattua herkimmät ihoalueet, kuten nenän, korvanipukat ja huulet. Ne ovat aikuisellekin näppäriä, ja kulkevat vaivattomasti mukana pienessäkin käsilaukussa.

Aurinkosuojan levityksessä ei kannata pihistellä. Lapsille suositellaan kahta levityskertaa, jotta varmistetaan, että kaikki ihoalueet tulevat suojattua. Päivän ensimmäinen aurinkosuojaus kannattaa tehdä noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Suojaa lisätään päivän mittaan auringossa oleilun ja auringonsäteiden voimakkuuden mukaan, sekä aina hikoilun, uinnin tai hiekkakylvyn jälkeen. Myös vedenkestäviä aurinkosuojavoiteita kehotetaan lisäämään kehon kastumisen jälkeen. Rantapäiviä voi helpottaa valitsemalla aurinkosuojavoiteen, jota voi levittää myös märälle iholle. Näin lapsiakin voi käydä vesileikkien lomassa voitelemassa, eikä pyyhkeellä kuivauksia tarvita.

Iltarutiinina ihon rasvaus

Kesäaikaan kannattaa muistaa ihon iltapesu ja rasvaus – myös lapsilla. Päivän aikana iholle levitetyt aurinkorasvat vaativat saippuapesun, ja tämä taas kuivattaa auringon ohella ihoa. Miedot suihkugeelit ja pesunesteet sopivat koko perheelle, ja kesäihon rasvauksessa kannattaa suosia hoitavia ja rauhoittavia, sekä koostumukseltaan kesäisen kevyitä tuotteita.

UV-indeksi on selkeä apuneuvo

Aurinkoaltistuksen vähentäminen pienentää tehokkaasti UV-säteilyn haittavaikutuksia. Ilmatieteen laitoksen UVI-palvelu tarjoaa tietoa siitä, milloin ja missä auringolta on syytä suojautua. Suomessa on käytössä UV-indeksi eli UVI, joka ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Indeksiä voidaan käyttää sekä UV-säteilyn määrän ennustamiseen että havaitun määrän kertomiseen.  UV-indeksi on YK:n suositusten mukainen, ja sitä käytetään samalla tavalla ympäri maapalloa.

Auringolta on syytä suojatua Uv-indeksin ollessa 3 tai enemmän. Etelä-Suomessa UVI 3 toteutuu toukokuusta elokuuhun, keskikesällä jopa seitsemän tunnin ajan eli klo 10-17 välillä. UV-indeksin arvo 6 ja sen ylittävät arvot tarkoittavat voimakasta ja 8 ja siitä ylöspäin hyvin voimakasta säteilyä.

Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5 – 7 välillä. Välimeren maissa säteily on päivällä voimakkaampaa, mutta suojautumisaika on melko sama.

Artikkeleita

Lisää artikkeleita