Parempaa uusperhearkea – tuo kuulostaa ihan utopistiselta ajatukselta, kun lukee netin keskustelupalstoja uusperheen hankaluuksista. Tuntuu että jokainen säätää joko puolison lasten, eksän tai vähintään suvun kanssa ja ongelmia on myös sen rakkaan puolison kanssa joka ”ei vaan tajua”. Keräsimme tähän kolme konkreettista vinkkiä joiden avulla saat arkesi sujumaan helpommin. Ota vinkit talteen ja ujuta ne vaikka yksi kerrallaan teidän arkeenne ja huomaat, miten asiat alkavat helposti tai lähes huomaamattaan sujumaan paremmin. Kirjoita kalenteriin merkintä puolen vuoden päähän, että palaat tähän postaukseen ja tarkastelet asiaa – miten käytöön otto sujui ja ovatko vinkit tuoneet sujuvuutta arkeenne.
Uusperheen arkeen vaikuttaa niin se perhe ja sen toiminta, parisuhde ja sen laatu ja hoitaminen kuin myös jokainen yksilönä. Erityisesti aikuiset tahtovat joskus unohtaa itsensä uusperheessä, niin paljon puhutaan lasten toimeen tulemisesta ja miten parisuhde on uusperheen kantava voima. Yksilönä jokainen toimimme kuitenkin niin parisuhteen kuin perheen jäseninä ja sen vuoksi onkin olennaisen tärkeä pitää huolta siitä yhdestä johon voimme vaikuttaa, eli juuri sinusta.
Oman ja yhteisen ajan tasapaino – pidä huolta itsestäsi
Me jokainen olemme erilaisia oman ja yhteisen ajan suhteen. Toiset meistä tarvitsevat oma aikaa, mutta voivat olla huonoja pyytämään sitä. Toinen taas ei tarvitse lainkaan omaa aikaa vana haluaa mieluummin viettää kaiken liikenevän yhdessä muiden perheenjäsenten kanssa. Tässä toisen erilaisuuden tai samankaltaisuuden tuntemaan oppiminen, hyväksyminen ja mahdollistaminen ovat avainasemassa.
Tämän kanssa tasapainottelu ja sen tunnistaminen vaatii ymmärrystä toisen erilaisuutta kohtaan. Voi olla, ettei toinen osaa sanoa, että tästä kenkä puristaa, vaan häntä tulee tukea siinä, jotta oman ajan kaipuulle ei synny tyhjiötä vaan sen kanssa saa toteuttaa itseään luottaen, ettei se vahingoita parisuhdetta. Oikea tasapaino löytyy kokeilemalla erilaisia tapoja ja
Treffi-ilta – parisuhteen kantava voima
Säännölliset treffi-illat, vahvistavat parisuhdettanne. Tuona aikana on hyvä olla ihan kahden. Monilla pienen lapsen läsnäolo tai tukiverkoston puute voi muodostua esteeksi, mutta silloin pitää käyttää mielikuvistusta. Pieni lapsi nukkuu päiväunia. Ottakaa tuo aika, vaikka piknikki pystyyn olohuoneen lattialle tai nauttikaa romanttinen illallinen kynttilän valossa. Jos lapsi on vähän isompi, voi tähän hyödyntää Pikku Kakkosta tai muuta lastenohjelmaa. Treffi-illan ei tarvitse olla suurta ja ihmeellistä, pääasia on, että saatte vaikka 10 minuuttia aikaa, jolloin voitte keskittyä toisiinne ja puhua teidän unelmista, tavoitteista ja muista yhteisistä asioista. Valitettavan usein parisuhteen hoitamisessa ja treffi-illoissa kaadutaan käytännön asioihin ajatellen treffi-illan olevan jotain suurta ja ihmeellistä, mutta ei sen sitä tarvitse olla. Ainoa sääntö ja välttämättömyys oikeastaan on, että sinä aikana olette vain toisillenne
Merkitse treffi-illan ihan sinne kalenteriin, mutten helposti huomaat, ettei sellaista ole taas ollut aikoihin. Muista myös piilottaa miehen pleikkarin virtajohto. Treffi-iltoja kannattaa olla säännölisesti. Jos onnistutte karkaamaan kahdeksi tunniksi kerrallaan pois kotoa, voi riittää kerran kuussa tai kahdessa viikossa. Jos treffi-iltanne on pikaisempi, kannatta väliä tihentää. Jos onnistutte saamaan kymmenen minuuttia kerrallaan, useampi kerta viikossa on varmasti tarpeen. Kokeilemalla löydätte teille sopivan ja oikean rytmin.
Perhekalenteri – parempaa uusperhearkea
Parempaa uusperhearkea voi saavuttaa perhekalenterin avulla. Uusperheessä riittää vilinää moneen suuntaan ja on tosiasia, ettei niissä menemisissä ja tulemisisssa tahdo aikuinen pysyä mukana – saatikka sitten lapsi. Ottakaa siis käyttöön uusperheen oma perhekalenteri, johon on vaikka värikoodein merkitty ne ajat, jolloin kukakin on paikalla. Värit on erinomaisia, jos perheessä on pienempiä lapsia. Värien avulla pienempikin perheenjäsen oppii hahmottamaan (ainakin näytettäessä), milloin kukakin on kotona paikalla ja milloin mahdollisessa toisessa kodissa. Perhekalenterista voi nähdä myös yhdellä vilkaisulla, milloin kukin on harrastuksissa. Tämä helpottaa aikataulujen suunnittelua, jos jotain rutiineista poikkeavaa on tulossa.