VanhemmuusKolme taaperoa matkalla – Selviytymisopas vanhemmille

Kolme taaperoa matkalla – Selviytymisopas vanhemmille

Jos en ole varautunut oikealla tavalla, kolmen pienen kanssa lyhytkin reissu saattaa muuttua helposti painajaismaiseksi. Pukluja kaikkialla, vaatteilla ruokaa, jollakin vääränkokoiset varavaatteet, lapset ärsyttävät toisiaan… Oman kokemukseni mukaan kolmen pienen kanssa matkailussa tärkeintä onkin huolellinen valmistautuminen – eikä omiakaan eväitä saa unohtaa!

Polkupyöräretkellä

Pakkaa reppuun riittävästi eväitä ja vaihtovaatteita. Jos lapset matkaavat peräkärryssä, voit sijoittaa sinne osan matkatavaroista. Jos lapset matkustavat aikuisen kyydissä voit pakata tavarasi vaikka pyörän edessä pidettävään koriin tai vaihtoehtoisesti “satulalaukkuihin”. Selässä oleva reppu ei välttämättä ole takana matkustavalle miellyttävä kapistus, joten kannattaa kiinnittää huomiota myös lasten matkustusmukavuuteen.

Autossa

Autossa on tylsää, turvavyöt täytyy pitää kiinni, vieruskaveri ärsyttää… Varaa automatkalle riittävästi helposti syötäviä eväitä, värityskirjoja, lastenohjelmia tabletille tai puhelimeen. Eväät saattavat putoilla pienistä sormista auton lattialle tai penkille, mutta älä nipota autossa syömisen kanssa – ehdit kyllä siivoamaan reissun jälkeen! Suunnittele myös pysähdykset jo etukäteen.

Junassa

Juna on siitä näppärä kulkuneuvo, että voit ajaa lastenvaunuilla sinne sisään – kunhan vain valitset paikkasi oikein! Kun varaat paikan pyörätuolipaikan vieressä, on esteetön sisäänkäynti rattaiden kanssa taattu. Myös tuplarattaat mahtuvat junaan sisään. Yleensä saman vaunun yläkerrassa sijaitsee leikkivaunu, jossa perheen pienimmät voivat touhuta oman aikuisen valvojan silmän alla. Pakkaa tavarat lastenvaunujen alaosaan helppokäyttöisiin kasseihin tai reppuihin. Ravintolavaunussa ruokailu kolmen pienen kanssa on kohtuullisen haastavaa, joten ainakin minä suosin junamatkoilla omia eväitä.

Lentokoneessa

Lentokoneessa on usein pienille jännittävää. Lentokoneessa ei voi liikkua yhtä vapaasti kuin junassa, ja siksipä mukaan kannattaakin varata riittävästi omalla paikalla tehtävää puuhaa. Lentomatka sujuu pieniltä helpoiten silloin, kun he nukkuvat. Yritä siis varata lennot päiväuniaikaa tai myöhäiseen iltaan. Voit myös yrittää lasten unirytmin sovittamista matkustusaikatauluihin, mutta ainakaan meillä sellaiset yritykset eivät ole juuri tuottaneet tulosta. Ihan pienet lapset (=vauvat) matkustavat lentokoneissa aikuisen sylissä eikä esim. turvakaukaloa voi aina viedä lentokoneeseen. Totuta siis vauva nukkumaan sylissä, jotta matka sujuu mukavasti.

Jokaiselle reissulle kannattaa muistaa pakata mukaan riittävästi kosteuspyyhkeitä, vaippoja, vaihtovaatteita ja pientä naposteltavaa, kuten rusinoita tai maissinaksuja, joilla kärttyisen taaperon huomion saa helposti suunnattua hetkeksi johonkin muuhun kuin kiukutteluun.

Mukavia reissuja kaikille!

Kirjoittanut Emmi

Artikkeleita

Lisää artikkeleita