RaskausTietoa raskausarvista

Tietoa raskausarvista

Valtaosa raskaana olevista naisista joutuu kauhistelemaan raskausarpia. Vaikkei raskausarpia voida täysin poistaa, niitä voidaan onneksi ennaltaehkäistä, ja aika häivyttää useimpien arvet olemattomiin. Raskausarpia eli arpijuovia (striae distensae) tulee lähes kaikille odottaville äideille. Ne syntyvät siitä, kun ihon sidekudos repeää. Tilastollisesti niistä kärsii yhdeksän kymmenestä. Arvet syntyvät nopeasta painonnoususta, vatsan ja rintojen kasvusta sekä hormonaalisista muutoksista.

Tämän lisäksi raskausarpia syntyy monelle murrosikäiselle. Tytöistä kaksi kolmesta ja pojista joka kolmas saa raskausarpia kasvupyrähdysvaiheen aikana, jolloin iho venyy voimakkaasti. Myös äkillinen painonnousu ja lihasten kasvu saattavat synnyttää raskausarpia.

Juovamaisten arpien alkuperä

Vaikka pääsyyllinen raskausarpien syntyyn on ihon nopea ja raju venyminen, uskotaan silti, että geeneillä on osuutta asiaan. Se selittänee osittain sen, miksi toisille arpia syntyy ja toisille ei. Arvellaan myös, että kehon runsas kortikosteroidien tuotanto altistaa raskausarville, sillä ne vähentävät ihon kimmoisana pitävän kollageenin määrää. Samasta syystä sisäisesti ja ulkoisesti käytetty, pitkäaikainen kortisonilääkitys voi lisätä raskausarpien riskiä, kuten myös anaboliset steroidit.

Pääsääntöisesti raskausarvet ilmestyvät kohtiin, joissa on paljon ihonalaista rasvakudosta.

Alaselässä ja lantion alueella juovamaiset raskausarvet ovat useimmiten vaakasuuntaisia, kun taas reisissä, pakaroilla, rinnoissa ja olkavarsissa ne ovat pystysuuntaisia. Aluksi arvet punoittavat ja saattavat kutista ja aristaa. Ajan myötä ne kuitenkin vaalenevat, joskin iho jää arven kohdalta kiiltäväksi ja muuta ihoa ohuemmaksi.

Elintavoilla on väliä

Geenit eivät kuitenkaan ole ainoa syypää raskausarpiin. Elintavoilla on iso merkitys. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi hyvälaatuisia, kasviperäisiä rasvoja, vaikuttaa ihon kuntoon ja kimmoisuuteen ja sitä kautta raskausarpien syntyyn. Runsas vihannesten, marjojen ja hedelmien syönti tuo keholle vahvan antioksidanttisuojan lisäksi paljon vitamiineja ja hivenaineita, jotka suojaavat ihoa ja auttavat ehkäisemään ihovaurioita. Myös runsas vedenjuonti auttaa pitämään arvet loitolla.

Ulkoisesti parasta ennaltaehkäisyä on sekä liiallisen auringonpalvonnan välttäminen että ihon riittävä rasvaaminen. Hyvin kosteutettu iho säilyttää elastisuutensa kuivaa ja karheaa ihoa paremmin. Vaikkei tämä takaa arpien poissa pysymistä, se ehkäisee ainakin vähän syvien arpien muodostumista. Erityisesti raskausaikana kasvavan vatsan ja rintojen sekä reisien ja pakaroiden riittävä kosteutus kannattaa. Myös hellästä hieronnasta voi olla apua.

Ovatko arvet ikuinen kiusa?

Raskausarvet ovat syviä sidekudoksen vaurioita, ja siksi niiden täydellinen häivyttäminen on usein vaikeaa, ellei mahdotonta. Ainoa tapa poistaa ne täydellisesti, on arpisen ihoalueen leikkaus. Alavatsan arpikudosta voidaan operoida vatsan kiritysleikkauksen yhteydessä, jolloin venynyttä, ”ylimääräistä” ihoa leikataan pois. Muualta kehosta arpien leikkaaminen ei kuitenkaan kannata. Leikkaus saattaa jättää jälkeensä syvemmät arvet, jolloin ollaan jouduttu ojasta allikkoon.

Pinnallisempia ja hellävaraisempia keinoja raskausarpien häivytykseen tarjoavat monet voiteet ja ihon pintakerroksilla vaikuttavat valmisteet ja hoidot, joista osa lievittää myös tuoreiden arpien aiheuttamaa, häiritsevää kutinaa. Toisilla nämä tehoavat paremmin kuin toisilla, mutta haittaa niistä ei ole kenellekään.

Se, mikä raskausarpia parantaa parhaiten, on aika. Arvet ovat luonnollisesti pahimmillaan heti synnytyksen jälkeen, mutta ne alkavat jokaisella haaleta kuukausien ja vuosien myötä. Joillakin onnekkailla arvet häipyvät ajan saatossa kokonaan, toisille niistä jää häilyvät, hopeanhohtoiset muistot elämän yhdestä merkityksellisimmistä ajanjaksoista.

Artikkeleita

Lisää artikkeleita